Geri Dönüşüm ve Teknolojik Faaliyetler
Şirket’in sahip oluğu kontrol atmosfer ULO (Ultra Düşük Oksijen) teknoloji soğuk hava depolarında, hasat edilen elmaları 12 ay süre ile aroma, renk ve çıtırlığından çok fazla bir şey kaybetmeden depolamak mümkün olmaktadır. Söz konusu soğuk hava depolarının sahip olduğu kontrol atmosforik ULO teknoloji sayesinde depo içerisindeki oksijen oranı %0,5’e kadar azaltılmaktadır. Depo duvarlarının basınç azlığından deforme olmaması için içeriye azot gazı basılmakta, bu gaz herhangi bir kimyasal kullanılmaksızın havayı ayrıştıran cihazlarda doğal ortamdan alınarak ayrıştırılıp odaya verilmektedir.
Bu süreçte meyvelerden sensörlerle sinyal alınmakta, görüntüler izlenerek oda içi hava ve nem ortamı düzenlenmektedir. Oda içi oksijen miktarı, ısı derecesi ve nem oranları elektronik cihazlarla otomatik olarak düzenlenmektedir. Şirket tarafından etkin olarak kullanılan bu sistem diğer firmalara karşı Şirket’e rekabet avantajı sağlamaktadır. Mevcut durumda sahip olunan soğuk hava depolarının 10.000 tonu dinamik kontrol atmosferli sistem özelliklidir. Ovasaray Köyü hudutlarında Şirket’e ait soğan muhafaza etmek amacıyla soğan depolamaya özel yaklaşık 2.000 ton kapasiteli modern soğuk hava deposu bulunmaktadır. Bölgede yoğun şekilde soğan üretimi yapıldığı için üretim alanlarına yakın olması adına anılan depo arazide yapılmıştır.
Şirket’in elma satışındaki üretim kalitesi ve müşteri memnuniyeti farklı ürün taleplerini beraberinde getirmiştir. Bu doğrultuda, elma satışına armut, kayısı, şeftali, üzüm, portakal, mandalina, soğan, patlıcan, biber, kabak, lahana gibi ürünler eklenerek ürün çeşitliliği artmıştır. Anılan ürünlerin yerel üreticilerden alınması, işlenmesi ve müşteriye ulaştırılması amacıyla Mersin, Antalya, Bursa gibi illerde sebze ve meyve ihracatına yönelik ürün temin etmek, tasnif ve paketleme yapmak amacıyla şubelerin olduğu yerlerde sezonluk depolar kiralanmaktadır. Söz konusu depolarda hazırlanan ürünler müşterilere gönderilmektedir. Böylelikle ürünlerin Çorum depoya taşınması tekrar müşterilere gönderilmesi sürecinde nakliye masrafları azaltılmıştır. Soğuk hava depolarının çatılarına toplamda 960 kVA üretim gücünde güneş panelleri döşenerek OSB enerji dağıtım hatlarına bağlanmıştır. Bu yatırımla şirketlerimizin ve işletmelerimizin ihtiyacı olan tüm elektrik giderleri karşılanmış olmakla birlikte üretilen elektriğin fazlası satılmaktadır. Soğuk hava deposu işletmelerinin en büyük gider kalemlerinden olan elektrik ihtiyacına çözüm olarak yapılan GES yatırımı ile Şirket’in girdi maliyetleri azaltılmış, elektrik kesintilerinden kaynaklı ürün bozulmaları önlenmiş, işletme bütçesine gelir olarak yansımış ve ülke ekonomisine katkı sağlanmıştır.
Şirket bünyesinde ürünleri depoya tasnif ederken kullanılan yaklaşık 12.000 ton kapasitede muhtelif ebatlarda plastik kasası bulunmaktadır. Depolamada kullanılan kasaların çoğunluğu konteyner tip plastik kasalardır. Dışarıdan herhangi bir şekilde kasa kiralaması yapılmamaktadır. Şirket’in tek kullanımlık plastik kasa ihtiyaçları ise Şirket tarafından plastik kasa üretim bölümünde imal edilmektedir. Şirket’in yurt içi hal satışları ve müşteri talebine göre tek kullanımlık plastik kasa ihtiyacını karşılamak amacıyla enjeksiyon makinası bulunmakta, farklı ebatlarda ürettiği kasalar dışa bağımlılığını sona erdirmiştir. Böylelikle Şirket, girdi maliyetlerini azaltmış, ihtiyaç fazlası üretilen kasaların da piyasada satışı yapılarak Şirket’e gelir sağlanmaktadır.